Over Dirk Franssens

De schilderijen van Dirk Franssens nemen ons mee naar de wereld van het stilleven. In eerste instantie is dat een vertrouwde wereld. Weloverwogen composities met veel aandacht voor stofuitdrukking en verstilling. Zijn manier van werken vraagt om tijd. Franssens schildert meer dan een voorstelling. Het is een proces van vertrouwd raken met objecten, ruimte en licht. Langzaam ontstaat er een gevoel van nabijheid waardoor de schilder zich toegang tot het tafereel weet te verschaffen. Wat is de volgorde der dingen en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Dirk Franssens nodigt de toeschouwer uit in een schepping die tegelijkertijd illusie is maar ook werkelijkheid. De gang van een Italiaans klooster is een geschilderd interieur maar voor de kijker wordt het een bijna fysieke ruimte die kan worden betreden. Aan het einde staat de deur open naar en niet nader gedefinieerd buiten. “Kom binnen” lijkt de schilder te zeggen. Een visuele wandeling die in het schilderij tot leven is gebracht.

Dirk Franssens is geboren op 16 dec 1955 te Jogjakarta Indonesië. Hij groeide op in Enschede en volgde zijn studie geneeskunde in Groningen. Van 1986 tot 1988 was hij werkzaam als tropenarts in Kenya.
Zijn liefde voor tekenen was er al sinds zijn jeugd. Ook tijdens de studie geneeskunde in Groningen. Hij volgde model tekenlessen op de kunstacademie Minerva bij Voet. Door de drukte van zijn werk als tropenarts en later als huisarts lag het tekenen een tijdlang stil. In 2000 is hij weer begonnen met het volgen van diverse cursussen en startte hij in 2007 de opleiding aan de Wackers academie te Amsterdam waar hij in 2015 afstudeerde.  Al jaren  schildert hij bij Atelier 104 van Ab Vroegindeweij te Dordrecht.

In 2016, na 26 jaar met liefde gewerkt te hebben als huisarts in Dordrecht, nam Dirk afscheid van zijn huisartsenpraktijk en heeft daarna vrijwel onmiddellijk zijn potlood en penseel weer opgepakt. Als lid van de Pincet & Penseel, een gezelschap van de KNMG voor schilderende en beeldhouwende artsen, exposeerde hij al vele malen. Ook had Dirk solo-tentoonstellingen in o.a. Museum Ootmarsum en exposeerde Franssens in het Raedthuys te Lochem.

Stillevens en model tekenen hebben zijn voorkeur. Eigenlijk alle onderwerpen waar hij tijdens het werken de tijd en ruimte kan vergeten en geheel kan opgaan in wat hij het liefste doet: schilderen.